This site in English ->    
landeninfoRUSLAND/ TRANS SIBERIň EXPRESS

Algemeen
Churchill's zei eens dat Rusland een raadsel gewikkeld in een mysterie binnenin een enigma. Dit blijft een goede beschrijving van Rusland; de meeste mensen hebben geen flauw idee van zijn realiteit. Door de samenstelling van de extravagante glorie van oud Rusland en de erfenis van de Sovjet tijd, is het een land dat zowel verward als verschalkt.

Dit is een land van sneeuw en dodelijke winters, maar ook van rivieren die langs door de weilanden slingeren en de midzomer zon die nooit onder gaat. Z'n volk houd ervan om te feesten en kunnen ontzettend genereus en gastvrij zijn.

De zichtbare effecten van een onstabiele markteconomie zijn doordrenkt met geruchten over ongeremde criminaliteit en prostitutie, drugsverkeer, kilometers lange rijen voor niet bestaand eten en een gegeneraliseerd einde van de wereld opvatting.
Maar met ontelbare culturele schatten die de turbulentie van de geschiedenis en economie hebben doorstaan en een artistieke erfenis van Karenina tot aan Zhivago, blijft Rusland een land wat je gezien moet hebben.

Taal
Russisch

Hoogtepunten

Maatschappij en gedrag
Rusland heeft verschillende etnische groepen en culturen. Gastvrijheid is een fijne traditie, en kom je vaker tegen op het platteland dan in de stad . Zelfs als mensen niet rijk zijn dan nog zijn ze van harte bereid van alles met je te delen en geven je op die manier zowel lichaamlijk als geestelijk een bere omhelzing. Zo ongeveer 30 % van de russen zijn in het bezit van een dacha ( dat is vaak een kleine hut met geen leiding water of electriciteit ) Ze gebruiken dat als vlucht uit de grote steden om even in een lekker weekendje bij te komen op het platteland. Er word groente en fruit verbouwd en ook bloemen zijn favoriet. Zelfs als mensen het niet echt nodig hebben dan nog is het contact met de natuur een balsem voor de russische ziel. Als je geluk hebt en word uit genodigd in een russisch huis, breng dan een kadootje mee zoals een fles wijn of cake, bloemen zijn ook gewenst, alleen zorg voor een oneven aantal bloemen, want even nummers worden gebruikt bij begravenissen. Wees ook voor bereid om je schoenen uit te trekken, en het weigeren van eten of drinken kan opgevat worden als een grote belediging. Het is ook normaal om in een ruimte alles aan eten, drinken of iets te roken te delen met anderen, ook als je de personen niet kent. Het word verwacht ( al helemaal van mannen ) dat je beleefd bent, en bijvoorbeeld een deur openhoud voor een vrouw of je plekje in trein of bus afstaat.

Klimaat
Een feit van het Russies klimaat is een lange, donkere en erg koude winter, wat een groot effect heeft op de nationale psyche, de temperatuur ligt rond de - 15 / -20 C Rond Moscow en St Petersburg duurt de zomer van midden Mei tot begin September met veel daglicht, rond midzomer word het niet eens echt donker ís nachts, de temperatuur ligt rond de 20 C. De herfst is kort, en aan het eind van November vriest het meestal al aardig in Moscow. Serieuze sneeuw valt meestal pas in December en blijft liggen tot eind Maart begin April. Rond midwinter is er maar 5 uur daglicht en dan ook nog eens een beetje schemerig. Met het begin van de lente worden de mensen dan ook een beetje gek en rijden er opeens weer duizenden extra autoís op de weg die in de winter binnen stonden. Julie en Augustus zijn de warmste maanden, en ook gelijk de natste, van de 3 dagen is er bijna altijd wel 1 dag dat het regent.

Tijdsverschil
GMT/UTC +3 ((+4 zomer) Moskou and St Petersburg), GMT/UTC +2 (Kaliningrad regio), GMT/UTC +4 (Samara en Izhevsk), GMT/UTC +5 (Orenburg, Perm, Ufa en Yekaterinburg), GMT/UTC +8 (Irkutsk), GMT/UTC +10 (Vladivostok), GMT/UTC +12 (Petropavlovsk-Kamchatsky)

Documenten/ visa
Visumplicht voor Nederlanders. Het paspoort moet minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst. Voor toeristen is het verplicht door te geven bij aanvraag van het visum hoe lang en waar ze in Rusland blijven. Bevestiging van het desbetreffende hotel is nodig.

Geldzaken
Valuta: Roebel

Eten
 • Budget: US$4-10
 • Midden klasse: US$10-15
 • Top: $US15+
Slapen
 • Budget: US$10-45
 • Midden klasse: US$45-100
 • Top: US$100+
Als je erg zuinig bent,dure vliegreizen, taxi's, overzeese telefoontjes en dure restaurants vermijdt en goedkope hotels of hostels uitzoekt om te overnachten, kun je met zo'n US$35 per dag rondkomen. Maar als je juist altijd in luxe hotels wilt Slapen en 2 of 3 keer per dag in een restaurant eet, kijk je al snel naar US$85 per dag. Als je de voorkeur geeft aan Moskou's beste restaurants en je graag wilt slapen tussen de duurste lakens, dan kost je ťťn dag al snel US$350.

Het is verstandig om je geld op zoveel mogelijk manieren meet e nemen. Contante US$ zijn het makkelijkst om te wisselen, maar het is niet echt verstandig om met een heleboel contant geld rond te lopen in een steeds wat gevaarlijk wordende omgeving. Je kansen om traveller cheques te wisselen is niet of nauwelijks aanwezig. Het is mogelijk om in grote steden geld te pinnen met je creditcard, maar buiten de steden wordt het een stuk moeilijker.
Het is in Rusland niet gebruikelijk om fooi te geven. Dure hotels en restaurants rekenen 5% tot 15% extra bij je rekening. Portieren verwachten US$1 voor een tas. Winkels hebben vaste prijzen, maar op de markt is het de bedoeling te onderhandeling.

Gezondheidsrisico's
Difteritis, Hepatitis, RabiŽs, Tyfus.

Veiligheid
Het wordt reizigers afgeraden te reizen in ChechniŽ en Dagestan. Het is zowel hier als in IngushetiŽ niet veilig. Militaire oproer, kidnappen van hulpverleners en buitenlanders, geweld en berovingen zijn veel voorkomend.
Andere gebieden waarvoor een waarschuwing geldt zijn Noord OssetiŽ, Stavropol, Karachayevo- CherkessiŽ en Kabardino-BalkariŽ.
De situatie in deze gebieden is moeilijk te begrijpen en veranderd razend snel.

Terug naar boven ->CHINA

Algemeen
Over China, het land dat zo lang afgesloten is geweest van westerse invloeden, kan je eeuwen uitweiden. Het roerige verleden van Confucius tot Djenghis Khan maakt China tot een uiterst interessante reisbestemming. Je kan de historische Zijderoute per trein volgen, via de Karakoram Highway richting Pakistan of met een boot de Yangze rivier afzakken.

Taal
Chinees

Hoogtepunten

Maatschappij en gedrag
Kalligraferen wordt gezien als China's hoogste vorm van kunst. Zelf in zo'n grote mate dat de karakter van een persoon werd beoordeeld door de elegantie van zijn/haar handschrift. Decoratieve kalligrafie is te vinden in heel China, in tempels aan muren en grotten ťn zijkanten van bergen en monumenten.

De Chinese keuken is overal beroemd om zijn diversiteit. De Chinezen zelf zeggen dat ze alles eten wat vier poten heeft, behalve een tafel. De term wijn wordt nogal vrijelijk gebruik. Het kan rijst wijn inhouden, maar ook wijn waar hagedissen, bijen of slangen in zitten.

In veel gebieden wordt niet of nauwelijks Engels gesproken en jouw Chinees zal wel niet veel beter zijn. Pas op bij het naar de weg vragen, ook al hebben ze geen idee ze sturen je toch ergens naartoe en voor het je het weet heb je de hele stad gezien behalve het bus- of treinstation.

Klimaat
 • Het noordoosten rond Peking (Beijing) heeft een landklimaat met hete zomers en koude winters. In juli en augustus valt veel regen. De lente en herfst zijn de beste tijden om dit deel te bezoeken.
 • In het gebied rond Shanghai is het weer zeer veranderlijk. Houd altijd rekening met neerslag. De zomer duurt vrij lang en het is er heet en vochtig. Tussen juli en oktober kunnen er tropische stormen heersen. In de winter kan het erg koud zijn
 • In de Jangtse-vallei is het weer zachter.
 • In het zuiden rond Kanton (Guangzhou) heerst een tropisch klimaat. De hete vochtige zomer heerst van april tot en met september. Tussen juni en september valt er veel regen en aan de kust heersen tropische stormen.
 • De winter is kort en zacht maar er is een risico op erg lage temperaturen.
 • Noordwest China heeft een woestijnklimaat met hete zomers (+40) en koude winters (-10)
Tijdsverschil
GMT/UTC +8 (Heel China staat op Beijing tijd)

Documenten/ visa

Visa
Visumplicht voor Nederlanders. Paspoort moet minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst, (geen visum nodig voor Hong Kong en Macau, je mag vanuit daar 24 uur China in als je een uitgaand ticket hebt)

Geldzaken
Eten
 • Budget: US$1-2
 • Midden klasse: US$5-10
 • Top: US$10+
Slapen
 • Budget: US$25-35
 • Midden klasse: US$35-100
 • Top: US$100+
Over het algemeen genomen is oost China veel duurder dan het westelijke gedeelte van het land. Reizigers in oost China kunnen rond komen met een budget van US$50 per dag, maar dat wordt wel wat moeilijk. Budget reizigers in west China kunnen rond komen met US$ 25 per dag. Het meeste geld gaat zitten in lange treinreizen die nodig zijn om van A naar B te komen. Eten is vrij goedkoop in China. Als het je mee zit hoef je niet meer dan US$7 per dag voor maaltijden uit te geven. Maar in de werkelijkheid komt het erop neer date er in veel gevallen toeristenprijs wordt gerekend. Dit wordt gedeeltelijk ook aangemoedigd door de overheid.

Buitenland geld en travellers cheques kunnen ingewisseld worden bij de Bank of China, toeristen hotels, Friendships Stores en supermarkten. Hotels wisselen meestal met de officiŽle wisselkoers. Je moet alle bonnetjes bewaren als je bij vertrek weer je RMB's wilt omwisselen. Traveller cheques zijn erg handig aangezien de wisselkoers gunstiger is dan voor contant geld; Thomas Cook, America Express en Visa zijn de meest geaccepteerde. Pinnen is nog in een prehistorisch stadium.

Creditcards zijn steeds meer geaccepteerd in China. Visa, MasterCard, American Express JBC en Diners Club zijn de meest geaccepteerde.
Creditcards kunnen in de meeste midden klasse en top-end hotels, Friendships- en warenhuizen gebruikt worden. Ze kunnen echter niet gebruikt worden voor reiskosten.
Fooi geven is niet gebruikelijk in China, maar onderhandelen is ok. Je kunt in winkels, staat stalletjes en hotels afdingen, maar niet in de grotere winkels.

Gezondheidsrisico's
China is ook een gevarieerd land waar het de gezondheidsrisico's betreft.Vrijwel alle enge ziektes komen wel ergens voor; RabiŽs, Bilharzia, Dengue, Malaria en Cholera. Het voedsel wordt bereid op een wijze waar de honden geen brood van lusten maar wel in de pan belanden. Wees voorbereid op een hygiŽneshock en neem maatregelen.

Veiligheid
China is relatief veilig, neem de normale veiligheidsdstips in acht. De actuele veiligheidssituatie in undefined kun je vinden op de Travel Advice site van het Australische Ministerie van Buitenlandse Zaken, of het reisadviezen onderdeel van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Terug naar boven ->VIETNAM

Algemeen
De meeste bezoekers in Vietnam worden door de sublieme schoonheid van de natuur van het land overweldigd: de Rode Rivier Delta in het noorden, de Mekong Delta in het zuiden en bijna de volledige kuststrook is een lapjeswerk van schitterende groene rijst velden waar rijst geplant wordt door vrouwen in kegelvormige hoeden. Er zijn een aantal goddelijke stranden langs de kust, maar in het binnenland zijn rijzende bergen, waarvan sommige door dichte nevelige bossen verhuld worden. Vietnam biedt ook de gelegenheid om een land van traditionele charme te zien en ongewone schoonheid die open stelt naar de rest van de wereld. Ondanks zijn aanhoudende economische liberalisering en de druk van snelle ontwikkeling, is dit waardige land in staat geweest om zijn rijke beschaving en zijn zeer cultuurrijke maatschappij te bewaren. Het heeft zijn naoorlogse vermoeidheid ontdaan. De explosie in budgetreizen, die met de verzachten van regeringscontrole gekoppeld gaat zijn hiervan het gevolg.

Taal
Vietnamees, Russisch, Frans, Chinees, Engels

Hoogtepunten
 • Ho Chi Minh Stad en Hanoi zijn geweldige steden, met musea, markten, parken en pagodes en eindeloze culinaire en stap mogelijkheden.
 • Halong Bay bevat smaragdgroen water en meer dan 3000 eilandjes en grotten die je kan onderzoeken.
 • Het Noordwesten van Vietnam's adembenemend berg landschap en kleurrijke hilltribes zouden niet gemist moeten worden.
 • Huť biedt een oude citadel en een 'Draak Boot' reis naar het majestueuze Koninklijke Graftombes aan.
 • Mis niet Hoi An's charmerend oud-wereld atmosfeer en de buitengewone Cham-ruines dichtbij My son.
 • De turkooize water van Nha Trang nodigen uit tot het geweldige island-hopping of scuba duiken.
 • Heuvels vol met dennenbossen, gecultiveerde vallei's, meren en waterval ontmoeten de Vietnamese kitsch in Dalat.
Maatschappij en gedrag

Klimaat
 • Klimatologisch is Vietnam opgedeeld in drie zones.
 • In het noorden duurt de zomer van mei tot en met oktober. Gedurende deze periode komen tropische stormen met verwoestende kracht voor. De winter duurt van november tot en met april en is koel en nat. In februari en maart miezert het zelfs constant.
 • De kustgebieden hebben weinig last van de neerslag die meekomt met de zuidwest-moesson (mei t/m okt). De neerslag die er valt, valt ven december tot en met januari met de noordoost-moesson. De hooglanden zijn koeler dan de Mekong Delta.
 • 's Winters is het vaak mistig en miezert het.
 • Het zuiden kent een droog- en een regenseizoen. De regentijd duurt van mei tot en met november. De regenbuien komen in de middag, zijn kort en hevig. In april en mei is het heet en zeer drukkend
Tijdsverschil

Documenten/ visa
Bureaucratische problemen zullen je eerst probleem zijn in het krijgen van een visum. Verwacht vertraging van vijf dagen of meer. Bangkok is de beste plaats om een te krijgen. Het vaak het beste je visum te regelen via een reisbureau. De koste is een andere probleem; toeristische visums die geldig zijn voor een 30 daags verblijf kosten ongeveer US$40 in Bangkok.

Geldzaken
Contante dollars,TC in dollars en CC

Valuta: dong

Eten
 • Budget: US$1-2
 • Midden klasse: US$3-8
 • Top: US$20+
Slapen
 • Budget: US$3-10
 • Midden klasse: US$15-40
 • Top: $US50+
Reizigers die verblijven budget accommodaties en die in kleine cafťs eten, zouden rond moeten komen met US$20 tot US$25 per dag inclusief vervoer kosten van die dag. Diegene die in midden klasse hotels willen verblijven, uit eten gaan in normale restaurants, cafť en toe met de taxi gaan en genieten van het nachtleven, zouden moeten rekenen op een begroting rond US$65 per dag.

Tot onlangs, drongen vele duurdere hotels aan, dat u in US$ betaalde, maar nu moet elk bedrijf (behalve Vietnam Luchtvaartmaatschappijen) betalingen in dong aannemen. In de praktijk tonen vele nog steeds hun prijzen in US$. Het is wenselijk om travellercheques in US$ mee te nemen en wat contante dollars. Er zijn vier manieren om munt te ruilen: bij een bank, door gemachtigd ruil bureaus, aan hotelontvangst bureaus en op de zwarte markt. De best tarieven worden door de banken aangeboden, maar de ruil bureaus zijn handiger gelegen en langer open. Het tarief op de zwarte markt is slechter dan de wettelijke wisselkoers, dus als je betere tarieven dan een bank krijgt aangeboden, is het bijna zeker een soort van zwendel. Visa, Mastercard, American Express en JCB creditcards zijn de meest geaccepteerde in de belangrijke steden en steden die populair zijn bij toeristen.

Het is praktisch onmogelijk om traveller cheques buiten de belangrijke steden en toeristische gebieden te ruilen. Reizigers die niet door toeristengebieden wensen te gaan moeten zorgen at ze voldoende dong hebben, of anders geld wisselen op de zwarte markt. Het is een goed idee om een kleine rekenmachine mee te nemen, tenzij je een persoon bent die goed kan hoofdrekenen.

Gewoonlijk voegen publieke hotels en toeristische restaurants een 5% servicekosten toe aan je rekening, dus er is geen reden om fooi te geven (al krijgt het personeel er waarschijnlijk niets van) In de wat kleinere restaurants wordt een kleine fooi erg gewaardeerd. Je zou ook chauffeurs en gidsen kunnen tippen. Ook is het wel zo beleeft een kleine donatie het einde van een bezoek aan een pagode te geven. Afdingen is heel normaal, maar moet wel worden gedaan met een glimlach en gezien moeten worden als een vorm van sociaal gespreksvoering in plaats van een kwestie van leven of dood.

Gezondheidsrisico
Dengue koorts, Hepatitis, Malaria, RabiŽs, Tyfus, Tuberculose

Veiligheid
De actuele veiligheidssituatie in undefined kun je vinden op de Travel Advice site van het Australische Ministerie van Buitenlandse Zaken, of het reisadviezen onderdeel van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Terug naar boven ->

Terug naar vorige pagina ->